Ruoms

Gelegen aan het water

Defilés de Ruoms

Fietsroute Via Ardèche


Ruoms11
Ruoms13
Ruoms6
Ruoms10
Ruoms9
Ruoms8
Ruoms7
Ruoms12
Ruoms4
Ruoms5
Ruoms
Ruoms2
Ruoms3
Ruoms1

De gemeente Ruoms heeft drie rivieren op zijn grondgebied.  Beaume, Ligne en Chassezac.  Het ligt ongeveer 10 kilometer van de camping, in een uitzonderlijke natuurlijke omgeving.  Ruoms, een oud middeleeuws dorp, werd gesticht aan het einde van de 10e eeuw,  niet ver van de abdij van Cluny, waarvan er nog steeds enkele overblijfselen zijn. Tot voor kort stond het dorp bekend om zijn steengroeven, waarbij de kalksteen van Ruoms werd gebruikt door talrijke kunstwerken en monumenten in de omgeving. Het was ook een industriële stad en werd ook gewaardeerd om zijn bier voordat het een walhalla voor wijn werd, met name met de grootste wijncoöperatie van het departement.


Historisch centrum

Omringd door stadswallen is het oude dorp Ruoms een charmante en verrassende ontdekking.  Kleine koele en schaduwrijke straatjes, bloemrijke balkons en terrassen, getuigenissen van een rijk historisch verleden, het is een echte uitnodiging om te flaneren.  Bars, restaurants, cafés, ijssalons, souvenirwinkels en streekproducten, een stop in Ruoms laat je meteen proeven van de geneugten van de vakantie!


In het historische centrum met zijn prachtige straatjes kunt u de kapel Notre-Dame-des-Pommiers ontdekken, het enige overblijfsel van de oude Cluniacenzer abdij die niet ver weg ligt. De wallen rond de stad, met hun zeven ronde torens, onthullen ook een charmante Romaanse kerk uit de 14e eeuw, gebouwd tijdens de Honderdjarige Oorlog. Het is opgedragen aan Saint-Pierre-aux-Liens en is tegenwoordig geclassificeerd als historisch monument.  Vergeet niet het renaissancekasteel van Chaussy, gelegen aan de rand van de stad, of de kapel Notre-Dame-du-Rhône te bewonderen. Deze laatste is geclassificeerd als een Historisch Monument.  Het Néovinum-museum laat u de geschiedenis van de Ardèche-wijnen ontdekken via activiteiten en andere proeverijen.  Maar het is het natuurlijke erfgoed van Ruoms dat het beroemd maakt onder passerende bezoekers. 


Défilés de Ruoms

U kunt door de canyon rijden, een kronkelige weg die uit de rotsen is gegraven en langs de kloof van de Ardèche loopt.  Deze weg vertrekt vanuit Ruoms en biedt een spectaculair panorama van de kalkstenen kliffen.  Eerst een opeenvolging van tunnels en indrukwekkende gewelven, daarna slingert de weg door een diepe kloof stroomopwaarts van de rivier de Ardèche, vervolgens de Ligne, tot aan de Bellevue-kruising.  Het Cirque de Gens, dat zich uitstrekt over de aangrenzende steden Chauzon en Labeaume, is ook een stop waard.  Je kunt langs de vijf rivieren lopen die aan de stad grenzen en vele activiteiten beoefenen, zoals canyoning, wandelen of zelfs watersporten. Voetgangers, ruiters en fietsers zijn welkom op deze aangelegde routes.


De markt wordt elke vrijdagochtend gehouden. Op woensdagavonden, in juli en augustus, wordt er een avondmarkt  entertainment aangeboden. In de maand december vindt er een kerstmarkt plaats.  In juni wordt het Aluna-festival gehouden, met concerten op een unieke locatie, aan de rand van de Gorges van de Ardèche.  Begin augustus vindt het wijnbouwersfestival plaats met proeverijen en markten.


Strand

In Ruoms kun je genieten van een prachtig kiezelstrand aan de rivier de Ardèche!  Ter plaatse zullen een picknickplaats en een speeltuin het hele gezin tevreden houden!


Via Ardèche

Stap op de fiets en ga met het gezin op pad om de groene Via Ardèche te verkennen! Vanuit Ruoms fietst u op volle snelheid en in alle veiligheid over een voormalige spoorbaan richting Vogüé in het noorden, of richting Grospierres in het zuiden.

Wijndorpen in het Zuiden van de Ardèche!